ADREÇA DE CORREU D'ORETO DOMÉNECH

oretoescola@gmail.com

9 de febrer del 2010

Quim Monzó

Quim Monzó és un personatge peculiar. Un dels millors escriptors contemporanis en llengua catalana. Manel Ollé a Lletra en parla així de la seua capacitat autodidàctica en el món de la literatura i de la varietat d'oficis que ha dut a terme:

"Quim Monzó va néixer a Barcelona el 1952. Ha fet entre altres coses de dissenyador gràfic, dibuixant de còmics, corresponsal de guerra, autor de lletres de cançons, guionista de ràdio i de televisió, traductor (Jude l'obscur, de Thomas Hardy, Cròniques marcianes, de Ray Bradbury, Nou històries, de J.D. Salinger...) i per sobre de tot d'escriptor. Monzó es va donar a conèixer l'any 1976 guanyant el premi Prudenci Bertrana amb la novel·la L'udol del griso al caire de les clavegueres, que no ha volgut mai reeditar. Va ser a partir del recull de contes Uf, va dir ell (1978) que la seva obra emprendria la direcció de fer compatibles la llegibilitat i la força dissolvent de l'escriptura".


Actualment el Centre d'Arts Santa Mònica li dedica una exposició i el Cercle de lectors hi publica el llibre que teniu més amunt.

"Tots sabem que la ironia és una de les teves armes literàries, però.. sabrem com triomfar a la vida després de llegir el llibre?

No, evidentment. El títol del llibre no sé si s’entendrà. Avui en dia la gent no sempre entén la ironia; hi ha gent molt burra, francament. El títol és una paròdia dels manuals d’autoajuda. És clar que és un títol irònic: a la vida es triomfa sempre --sempre, fins i tot quan és una vida desgraciada-- perquè no en tens cap altra. Què vol dir triomfar a la vida? És una pregunta que podria durar hores. El triomf sempre té més a veure amb allò que l’altra gent pensa de tu que no pas amb el que tu creguis. El triomf potser és poder posar aquest títol. Suposo que triomfar a la vida és arribar al punt en què tot plegat se te’n foti tant que no anhelis cap somni inabastable".

(llig l'entrevista completa ací)

En aquest vídeo Quim Monzó fa un monòleg on exposa la seua original idea de "què és un exèrcit?" Correspon a l'etapa més televisiva de Quim Monzó en la qual, junt amb Miquel Calzada "Mikimoto" apareixia al programa Persones Humanes de TV3.



Quim Monzó té molts tics perquè pateix la síndrome de "Tourette". Ell mateix se'n riu, de la seua malaltia, però alhora no dubta d'ajudar (és el president de l'associació espanyola d'afectats) i d'explicar en què consisteix la malaltia, com podeu veure al vídeo:



Quim Monzó va ser l'encarregat d'obrir la Fira de Frankfurt de l'any 2007 quan la literatura catalana hi va ser la convidada d'honor amb un celebrat discurs que comença així: "Com que jo de discursos no en sé fer, els explicaré un conte..." (13 minuts).

Us recomane qualsevol dels seus reculls de contes i també els seus articles d'opinió.

Fotografies: Cercle.cat i TV3